close menu
Soorten glas

Glasbewerking

Wij verwerken verschillende soorten glas

Al een idee welk glastype uw voorkeur wegdraagt?

Er zijn zo veel soorten glas met elk hun specifieke voor- en nadelen dat het soms moeilijk kiezen wordt. Zowel qua uitzicht als qua structuur en technische prestaties zijn er namelijk ontelbaar veel varianten verkrijgbaar.

We zetten hier enkele glastypes op een rijtje en lichten de courantste toepassingen en techniciteit al kort aan u toe, maar contacteer ons gerust voor een extra woordje uitleg. Onze adviseurs lichten u met plezier in detail toe welke glassoorten best geschikt zijn voor de toepassing die u in gedachten heeft!

Enkele courant gevraagde soorten glas

We kunnen ze onmogelijk allemaal opsommen en toelichten, maar deze glassoorten worden het vaakst verwerkt in ons atelier.

Isolerend glas wordt vooral gebruikt voor raampartijen in outdoor omgevingen. Dubbel, driedubbel of extreem isolerend glas zijn de meest voorkomende types hoogrendementsbeglazing. De beglazing bestaat daarbij uit 2 of meerdere glasplaten waartussen lucht of gas vervat zit. Die spouwruimte creëert extra thermische isolatie. Door andere gassen of folies toe te voegen, kunnen ook akoestisch isolerende, zonwerende en brandwerende eigenschappen verkregen worden.

Meer over isolatieglas…

Wanneer 2 of meerdere glasplaten luchtdicht en onverbrekelijk met elkaar verbonden worden door minimaal 2 transparante PVB-folies (Polyvinyl Butyral) spreken we van gelaagd veiligheidsglas. Bij glasbreuk zal het glas wel versplinteren, maar niet in duizenden stukjes uiteen vallen. De scherven blijven immers aan de folie kleven waardoor het risico op snijwonden aanzienlijk verminderd wordt. Deze kindvriendelijke beglazing wordt onder meer in buitenbeglazing, badkamertoepassingen en scheidingswanden geïntegreerd. Bestaat de gelaagdheid uit minimum 4 PVB-folies, dan wordt gelaagd veiligheidsglas extra sterk en eveneens inbraakwerend.

Meer over veiligheidsbeglazing…

Ook gehard glas reduceert het risico op verwondingen bij glasbreuk. Doordat de glasplaten thermisch behandeld werden tijdens het productieproces, valt het glas bij breuk uiteen in relatief onscherpe stukjes in plaats van vlijmscherpe scherven. Vooral voor glazen meubelstukken en hittebestendige spatwanden is gehard glas een interessante keuze. Gehard glas is namelijk vele malen sterker dan gewoon glas, bestand tegen hoge temperaturen én veilig.

Meer over veiligheidsbeglazing…

Float glas of enkel vlak glas wordt vooral in interieurtoepassingen gebruikt. Onder meer fotokaders, meubelstukken en de beglazing van kachels kunnen met vlak glas worden uitgerust. Een zekere groene schijn is typisch voor float glas. Wij kunnen echter ook extra klaar vlakglas leveren. Doordat de ijzerdeeltjes tijdens het productieproces verwijderd worden, verkrijgt dit glas meer transparantie, een echtere kleurweergave en minder spiegeling.

Bij Van De Walle hebben we een ruime permanente voorraad van vlakke glasplaten met een dikte van 2 tot 10 mm die we in eigen atelier kunnen bewerken en dus snel kunnen uitleveren. Grotere diktes zijn op bestelling verkrijgbaar.

Om glasplaten te kleuren zijn er 2 mogelijkheden. Bij gelaagde beglazing kan in plaats van een transparante PVB-folie een gekleurde folie worden gebruikt. Deze methode wordt vooral toegepast bij glazen deuren en scheidingswanden. Het glas kan echter ook gelakt worden, wat vooral bij krasgevoelige en intensief gebruikte glaspartijen zoals spatwanden, werkbladen, toonzaalmeubelen en schuifwanden wordt toegepast. Hier wordt de gelakte zijde beschermd door de voorliggende glasplaat wat resulteert in 100% kleur- en krasvastheid. U hoeft alleen nog de gewenste RAL-kleur te bepalen.

Vooral in rustieke interieurs en dan vooral in glazen deuren kan figuurglas voorkomen. Het oppervlak van dit decoratieve glas heeft doorgaans reliëf of een zeker motief waardoor een stevige portie geduld en vakmanschap cruciaal zijn bij de verwerking. Figuurglas houden we bij Van De Walle glas tot 4 mm dikte standaard voorradig, diktes tot 8 mm zijn op bestelling leverbaar.

Glas-in-lood creëert altijd een speciaal kleureneffect. Het lood houdt de kleuren in het glas samen en zorgt voor een unieke lichtbreking wat resulteert in een warme en ietwat feeërieke sfeer. De glas-in-lood techniek kennen we vooral van oude herenhuizen en historische monumenten waarbij het glas kleurrijke tekeningen en motieven bevat, maar ook uniform gekleurde glazen zijn mogelijk waardoor glas-in-lood ook extra sfeer kan brengen in moderne woningen.

Soorten glas

Welke soorten glas gaan we voor u verwerken?

Heeft u een vraag over de verschillende soorten glas of heeft u graag advies welke glassoort best geschikt is voor uw toepassing? Onze glasspecialisten staan klaar om al uw vragen te beantwoorden!