close menu
Veiligheidsglas

Buitenbeglazing

Over veiligheidsglas valt heel wat te vertellen

Het verschil tussen gelaagd en gehard veiligheidsglas

De term veiligheidsglas kan zowel voor gehard als voor gelaagd glas gebruikt worden en doelt doorgaans ook op 2 verschillende eigenschappen. Enerzijds zal gelaagd glas niet in duizenden scherven versplinteren bij glasbreuk, wat een verhoogde bescherming tegen verwonding biedt. Anderzijds is veiligheidsglas ook in zekere mate inbraakwerend/-vertragend.

We spreken van gelaagd veiligheidsglas als de beglazing bestaat uit 2 of meerdere luchtdicht verlijmde glasplaten waartussen een of meerdere transparante PVB-folies worden geplaatst. De glasplaten worden zo onverbrekelijk met elkaar verbonden. Voor raambeglazing en exterieur gebruik wordt meestal gelaagd glas gebruikt.

Gehard veiligheidsglas wordt extra sterk gemaakt tijdens een thermisch gecontroleerd productieproces. Dit type beglazing is eerder geschikt voor indoor toepassingen en voor verwerking in glazen meubels en deuren.

Veiligheidsglas

Kindvriendelijke beglazing

Het is snel gebeurd, een voetbal tegen de ruit of een vogel die de vliegroute verkeerd inschat en u blijft achter met een ruit aan diggelen. Om te vermijden dat u niet alleen het glas moet vervangen, maar ook duizenden scherven bijeen moet zoeken of pijnlijke letsels moet verzorgen, is gelaagde veiligheidsbeglazing de enige juiste keuze. Bij glasbreuk zal het glas namelijk wel versplinteren, maar de scherven blijven aan de folie kleven. Niet enkel het risico op snijwonden en meubelschade, maar ook gevaar op doorval wordt zo sterk gereduceerd.

Liefst ook geen inbraakpogingen?

Inbraakwerend glas is net zoals gelaagd veiligheidsglas opgebouwd uit verschillende aan elkaar verlijmde glasplaten met daartussen PVB-folie. Het aantal lagen en de dikte van de folie bepaalt de mate van inbraakwerendheid. 4 folies met een dikte van 1,4 mm zijn gangbaar, maar meer is ook mogelijk. Zo kunnen ook inbraakgevoelige panden (bv. de etalages van juweliers) optimaal beschermd worden.

Veiligheidsglas
Veiligheidsglas

Handige weetjes, opties en extra troeven

  • Gelaagd veiligheidsglas met minstens 2 folies houdt ook in zekere mate UV-straling tegen waardoor uw interieur optimaal beschermd wordt tegen verkleuring en vroegtijdige slijtage
  • Met aangepaste folie kan veiligheidsbeglazing ook geluidswerend worden gemaakt.
  • In sommige gemeenten worden premies toegekend voor de plaatsing van gelaagde veiligheidsbeglazing. Vergeet u dus zeker niet te informeren!
  • Gehard glas is ongeveer 5 keer sterker dan gewoon glas en wordt vooral voor interieurtoepassingen gebruikt (meubelstukken, douchewanden, …). Bij glasbreuk zal het glas uiteenvallen in relatief onscherpe stukjes.
Veiligheidsglas

U wil zich net iets veiliger voelen?

Om meer te weten te komen over de verschillende types veiligheidsbeglazing of om een offerte voor veiligheidsglas op maat te ontvangen, volstaat het om even contact met ons op te nemen.